zaterdag 20 juli 2013

Stippen (deel 3)

Alhoewel ik de laatste weken veel insecten heb gefotografeerd, wil ik toch weer een stippenblogje plaatsen. Deel 3 dus!

De laatste tijd kom ik veel Citroenlieveheersbeestjes (Psyllobora vigintiduopunctata) tegen. Eenlingen of paartjes. Het verschil bij deze lieveheersbeestjes is duidelijk te zien. Het mannetje heeft een lichtere halsschild en kopje dan het vrouwtje.



Naast het "citroentje" kom ik de Zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata) ook regelmatig tegen.


Deze "zevenstip" lijkt veel op de vijfstippelige, maar heeft toch wel degelijk 7 stippen! De achterste stippen zijn wat kleiner uitgevallen dan de rest.


Mijn nieuwe aanwinst voor wat betreft mijn lieveheersbeestjeswaarnemingen (lekker lang woord!) is deze Gevlekt rietkapoentje (Coccidula scutellata)! Zo op het eerste gezicht lijkt ie helemaal niet op een lieveheersbeestje. Dit oranje tot roodbruin kevertje is slechts 2,5-3 mm. Piepklein dus! Ik zag hem ook bijna over het hoofd. De naam zegt het al, hij bevond zich namelijk in het riet.







Graag tot de volgende insectenserie 
En bedankt voor de leuke reacties op mijn vorig bericht!

woensdag 10 juli 2013

Stippen (vervolg)

Het is bijna een maand geleden, dat ik mijn laatste blogje heb geschreven. Het wordt nu wel weer tijd, dat er weer wat vermeld wordt van mijn kant. Dat ben ik mijn trouwe volgers verplicht!

Ik heb de afgelopen maand niet stil gezeten hoor! Bijna elke dag ben ik op pad geweest en heb schitterende insecten
waargenomen, met name kevers die ik nog nooit eerder heb gezien. Honderden foto's gemaakt, bewerkt en alle waarnemingen op waarneming.nl vermeld. De meeste tijd ging natuurlijk in het uitzoeken en bewerken van de foto's zitten en vervolgens alle gegevens invoeren op waarneming.nl.

Vandaag wil ik een vervolg plaatsen op een eerder bericht over lieveheersbeestjes (stippen). Naast de 7 soorten lieveheersbeestjes die ik dit jaar al heb waargenomen, wil ik 4 andere soorten die ik onlangs heb gespot er aan toe voegen en met jullie delen.


Allereerst het heidelieveheersbeestje (Chilocorus bipustulatus)
Het diertje wordt 2 tot 4 mm lang. De kleur van de dekschilden is bruin tot zwart met op elk dekschild een rode veeg, vaak in twee stukken. Hij kan verward worden met het wat grotere wilgenlieveheersbeestje. Dit kevertje verwacht je natuurlijk op de heide tegen te komen, maar deze zat in een meidoornstruik.


Negentienpuntlieveheersbeestje (Anisosticta novemdecimpunctata)
Dit kleine diertje (3mm) vindt je alleen op waterplanten zoals riet of althans in de buurt daarvan. Hij is zo klein dat je er echt naar moet zoeken. Op onderstaande foto zit ie op mijn vingertop!

Hij is uitgesproken langwerpig, ook het halsschild is nogal opvallend. Op zijn kop zie je een merkwaardig patroon dat ons aan een bladmotief doet denken.
Zijn voedsel bestaat net als van zoveel lieveheersbeestjes, voornamelijk uit bladluis.


Het diertje is tamelijk algemeen in het grootste deel van het land. In de noordelijke provincies is dit kevertje minder bekend.
Ik had het geluk dit diertje aan te treffen in de Oude Kene, een natuurgebied bij Hoogeveen, mijn woonplaats in Drenthe.

Tienstippelig lieveheersbeestje (Adalia decempunctata)
In mijn vorige blog (stippen) heb ik dit kevertje ook geplaatst, maar deze heeft een ander stippenpatroon.


En als laatste in dit blog het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. (Harmonia axyridis spectabilis) Zoals eerder omschreven een heel erg variabel dier. Van bleekrood via oranje tot dieprood en zwart met bleek zwarte, zwarte of rode stippen. 
Er worden meer dan 120 varieteiten onderscheiden, maar de meest gebruikte indeling is:

Harmonia axyridis succinea oranje/rood met 0-19 zwarte stippen,
Harmonia axyridis axyridis zwart met 12 stippen),
Harmonia axyridis spectabilis zwart met 4 stippen,
Harmonia axyridis conspicua zwart met 2 stippen.


Graag tot de volgende insectenserie 
En bedankt voor de leuke reacties op mijn vorig bericht!