zondag 18 augustus 2013

Van want(s)en weten...

Vrijdag 16 augustus, een warme zomerdag, 22 graden en een licht briesje. Een mooie dag om er op uit te trekken. Ik begaf mij naar één van mijn favoriete natuurgebieden, het Spaarbankbos nabij Hoogeveen. Toen ik het bos met mijn fiets inreed zag ik een open plek waar ik eigenlijk nog nooit ben geweest om op insectenjacht te gaan. Ik reed altijd dit gebied voorbij en begaf mij in een ander gebied in de buurt. Maar nu besloot ik toch maar even te kijken. Het gras stond hier op kniehoogte. Hier en daar stonden brandnetels en groepjes boerenwormkruid met gele bloemen te stralen in de zon. In en op deze bloemen kunnen nog wel eens kevertjes schuilhouden. Een groot deel van het gebied was begroeid met reuzenberenklauw. De meeste bloemen hiervan waren al uitgebloeid, maar desondanks kunnen hier toch nog leuke insecten te vinden zijn. En warempel... een prachtige wants met strepen over zijn kop- en halsschild. 
Al gauw zag ik dat het een nimf (insect in een jong stadium) was. Zijn dekschilden en vleugels waren nog niet goed ontwikkeld. Deze heb ik nog nooit gezien en verwachtte een voor mij nog onbekende soort te hebben waargenomen.
Een eindje verderop zag ik een tweede exemplaar, deze zat eveneens in een bloemenscherm van de reuzenberenklauw.
Maar toen ik thuis probeerde te achterhalen welke prachtige wants ik waargenomen had, kwam ik erachter dat het een nimf was van de Pyjamawants (Graphosoma lineatum). De nimf lijkt dus verreweg niet op de volwassen wants. Gelukkig vond ik ook een volwassen exemplaar ( slechts 1). Op onderstaande foto's is duidelijk te zien wat de verschillen zijn.

Na het hele veld zo'n beetje doorzocht te hebben trof ik hier nog een aantal zevenstippelige lieveheersbeestjes, een veertienstippelig lieveheersbeestje en 2 schijnboktorren aan. Na deze "vangst" ben ik naar een andere locatie gegaan in het spaarbankbos; een vennetje waar veel libellen rondvliegen. Maar ik ging niet op jacht naar libellen. Ik doorzocht het lage struikgewas en zag in een struikje van hooguit 20 cm. hoog 2 wantsen zitten. Ook deze wantsen heb ik nog nooit gezien. 

Na enig google-werk heb ik deze wantsen niet kunnen determineren. Als laatste redmiddel heb ik het forum van waarneming.nl geraadpleegd. En hier wist men mij te vertellen welke wantsen ik heb waargenomen. Het bleken schildwantsen te zijn die geen Nederlandse naam hebben, namelijk: "Rhacognathus punctatus". Deze wantsen zouden vrij algemeen moeten zijn, maar worden zelden waargenomen. Dat klopt ook wel, want op het moment dat ik deze wants op waarneming.nl had geplaatst, werd mij duidelijk dat ik dit jaar de eerste waarneming had gedaan. En volgens de statistieken zijn er in 16 jaar tijd slechts 15 van deze wantsen waargenomen. Deze wantsen schijnen vaak in de buurt te zitten waar het Heidehaantje (Lochmaea suturalis) ook zit. Ik schat dat er hier wel honderden zitten.
Heidehaantje (Lochmaea suturalis)

Deze wants predeert (jaagt en doodt) op de larven van het heidehaantje. Ik ga deze week nog op zoek naar de nimfen van de "Rhacognathus punctatus".
Hiervan zijn namelijk nog geen waarnemingen gemeld. En hoop ze op de zelfde locatie te kunnen vinden.

Graag tot de volgende insectenserie 
En bedankt voor de leuke reacties op mijn vorig bericht!

9 opmerkingen:

  1. Wat een SCHITTERENDE wantsen heb je op de foto gezet. Ik kende niet alle soorten, laat staan dat ik ze al op de foto heb. Ik wist niet dat je die allemaal gewoon in Nederland kunt vinden. Je blogjes zijn leerzaam en daarbij voorzien van super mooie foto's! Groetjes Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Annemarie! Ja, ons kikkerlandje herbergt heel veel mooie, bekende en onbekende insecten!

      Verwijderen
  2. Prachtig om te zien, Willy. Ik vind die wantsen op foto 4 en 5 wel érg mooi. Er gaat een wereld voor me open. Mooie en interessante serie. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hai Willy,

    Weer zo'n fraai blogje met prachtige macro's. Knap gedaan hoor, het lijkt allemaal zo simpel, maar het tegendeel is waar.
    Complimenten.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die nimfen vind ik maar wat mooi Willy.
    Ook de volwassen exemplaren zijn super. Die hoop ik ook ooit nog eens te zien. Dat rode vind ik gewoon prachtig. ook je wantsen daaronder zijn heel mooi. Hele aparte beestjes zijn het.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat jij wel niet allemaal tegen komt in de natuur! Echt leuk om te zien,
    mooie foto's ook

    Kimberley

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wat een heerlijke leerzame log weer dit is genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. snap hier niks van
    rot onderwerp

    BeantwoordenVerwijderen