zaterdag 2 maart 2013

De kleine voorjaarsspanner

De kleine voorjaarsspanner (Agriopis leucophaearia) is een nachtvlinder uit de familie Geometridae, de spanners. De eerste vlinder die ik dit jaar heb waargenomen.
De mannetjes hebben een spanwijdte van 23 tot 28 millimeter. De vleugels zijn vaak van twee gekromde donkere lijnen voorzien maar zeer variabel van kleur. Dit mooi getekende mannetje heb ik gisteravond waargenomen. Hij zat op een raam van een winkelpand. Met mijn macrolens heb ik hem niet kunnen vastleggen, omdat hij te hoog op het raam zat. Heb hiervoor mijn telelens moeten gebruiken. De opnames zijn daardoor niet al te scherp geworden.
Vrouwtjes hebben slechts een stompje als vleugel en kunnen dus niet vliegen, ze wachten op een boomstam op een mannetje om mee te paren. Er is dus sprake van seksueel dimorfisme.
Als leefgebied geeft de vlinder de voorkeur aan zandgronden zoals duinen en is algemeen in Nederland en België. De waardplant van de rupsen is de eik. De vliegtijd is van februari tot en met april. In april en juni voedt de rups zich om vervolgens als pop onder de grond te overwinteren.


Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorige berichten.

2 opmerkingen:

 1. Mooie foto's van deze nachtvlinder Willy.
  Ook de informatie er bij vind ik heel fijn.
  Fijn weekend.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Willy,

  je wou toch niet zeggen dat je deze nachtvlinder nu al gezien had!!??!!
  Of kan dat wel met deze kou?
  Mooie tekening heeft deze.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen